איך אני יודע אם פרצו לי לטלפון ומה עושים
הטלפון שלך ריגל עליך היום? 9 סימנים שפרצו לך לממלכת הסודות האישית
למה שמישהו בכלל יפרוץ לי לטלפון?!
לפני שנתחיל — בוא נשים את הקלפים (או הסמארטפון) על השולחן: הטלפון שלך הוא לא סתם מכשיר. הוא היומן האישי שלך, הארנק שלך, האוזן הקטנה ששומעת הכל, והחבר הכי טוב שיודע עליך יותר מההורים שלך. אז כשמישהו פורץ אליו? זה לא סתם באג טכני. זו פלישה לשטח הכי פרטי שלך בעולם.
"אבל למה שיפרצו לי? אני לא איזה ג'יימס בונד", אתה בטח חושב עכשיו. חדשות פחות טובות: אתה לא צריך לעבוד במוסד כדי לעניין האקרים. מספיק שיש לך חשבון בנק, וואטסאפ פעיל וגלריה מביכה של תמונות מהטיסה האחרונה.
9 סימנים מריחים כמו פריצה (ולא, זה לא פשוט שתיתפשת באפליקציית פילטרים חשודה)
1. הסוללה שלך? נמסה כאילו הייתה על הגריל
אם הסוללה שלך מתרוקנת בקצב של קרחון ביום שמשי במיוחד, בלי שהשתמשת בטלפון יותר מהרגיל – ייתכן ומופעלים תהליכים ברקע שממש, אבל ממש, לא היית אמור לראות. מרגלים דיגיטליים מחזיקים אפליקציות שפועלות 24/7, וככה שואבים את הסוללה כמו שתינוק שואב בקבוק – בלי לחשוב פעמיים.
2. טמפרטורת גוף (הטלפון) עולה – גם כשהוא נח
הטלפון שלך מתלהט? לא אמור להיות חם יותר ממך כשאתה מנסה להרשים בדייט ראשון. אם זה קורה גם כשהוא לא בפעולה – סימן שמשהו קורה מאחורי הקלעים. משהו חם… וחשוד.
3. אפליקציות חדשות צצות כמו פטריות אחרי גשם (שלא הורדת בעצמך)
מגלה פתאום אפליקציה סינית בשם WēiShénMe או משהו שנשמע כמו קסם לא ברור? יש סיכוי שמישהו אחר הוריד אותה עבורך. לא כל אפליקציה חשודה היא באמת הסוכן הסוריאליסטי של המאפיה הקיברנטית, אבל בוא נאמר שאם אתה לא מזהה אותה – שווה לבדוק.
4. קפיצות מוזרות בפעילות דאטה
גילית פתאום ש-1.5 ג'יגה נעלמו לך מאחורי הגב בתאריכים שאתה בכלל היית בנסיעה בצפון בלי קליטה? באסה. יכול מאוד להיות שמישהו שלח מידע כבד מהטלפון שלך. כן, גם גיפים של חתולים שוקלים הרבה בימינו, אבל זו כנראה לא הבעיה פה.
5. הודעות SMS הזויות מגיעות (או נשלחות ממך)
מקבל הודעות כמו "Your verification code is 700812"? ולא ביקשת שום קוד? או גרוע יותר: החברים שלך מקבלים ממך קישור ל"דיאטה פורצת דרך" של דודה רוזה מנורבגיה?! זה הזמן לחשוד שמשהו חורק במערכת.
6. פרסומות קופצות לך גם כשלא פתחת דפדפן?
לא נעים, אבל אם מדי פעם קופץ לך פרסומת בסטייל הטלמארקטינג המודרני שאומרת "הסוללה שלך בבעיה! לחץ כאן מיד!" – קח אוויר. האתר שאתה נמצא בו כנראה לא האתר הנכון… או שמישהו שתל לך אפליקציית זדון בדמוי עוזרת אישית חביבה.
7. מצלמה שנראית *קצת* יותר מדי ערה
ראית את הנורית ליד המצלמה נדלקת בלי סיבה? אין בזה שום דבר תמים.
ריגול דרך מצלמת הסמארטפון זה דבר אמיתי, לא רק קונספירציה. האקרים חמדנים (או סתם אקסים נועזים) יכולים להיכנס ישר לתוך העין של המצלמה. מבלי שאתה תדע. האם מישהו עוקב אחרי מה שאתה אוכל כשאתה לבד בבית? אנחנו מקווים שלא.
8. האינטרנט שלך איטי כמו חלזון ביום חופש
טוען את הסטורי של חבר שלך 40 שניות? ייתכן ולא רק האלחוטי שלך מהסלולרי השתגע – אולי זרמו קצת יותר ביטים מאחורי הקלעים – שלא ממך ולא אליך.
9. הטלפון מתנהג כאילו הוא שיכור
מסך שנדלק לבד, אפליקציות שנסגרות באמצע, שיחות שמבוצעות ממך – מבלי שהספקת לחשוב: "רגע, למה אני מתקשר ללקוח ב-3 בלילה?" – זה טיפה יותר מלחיץ. וזה מריח כמו התנהגות של טלפון שהשתלטו עליו מרחוק.
שאלות שאתה מת להתפרץ איתן (ובצדק)
- איך באמת אפשר לדעת חד-משמעית אם פרצו לי?
הדרך הכי ישירה היא להריץ סריקה עם אנטי-וירוס טוב, לבדוק אפליקציות שהותקנו לאחרונה ולבדוק את ההרשאות שנתת להן בלי לשים לב. - האם ריסט יכול לפתור את הבעיה?
לרוב כן. איפוס למצב יצרן מנקה את רוב הסוסים הטרויאנים. אבל תנשום קודם עמוק – זה מוחק הכל. גבה לפני! - האם שינוי סיסמאות יספיק?
חשוב – אבל זה כמו לשים מנעול חדש על דלת שהפורץ עוד יושב אצלה בסלון. קודם תוודא שהוא הלך… - מי בכלל פורץ לטלפונים?
האקרים סינים, ניגרים, ילדים בני 15 בגבעתיים, בני זוג חשדנים, או אפילו אפליקציות שבטעות אישרת להן גישה לכל חייך. - מה האיום הכי גדול?
שימוש בחשבון שלך לשלוח הודעות זדוניות, גישה לחשבון בנק, או פריצה לחשבונות אחרים דרכו. בקיצור? הכול.
3 דברים שאתה חייב לעשות כדי לישון שקט יותר בלילה
- התקן אפליקציית אבטחה רצינית – לא, לא זו שלכאורה מנקה את הזבל. אני מדבר על משהו רציני כמו Malwarebytes, Bitdefender, או Lookout.
- בדוק הרשאות – מידי פעם כנס להגדרות וחפש מה לעזאזל ביקשה כל אפליקציה. למה משחק סודוקו צריך מיקרופון וגישה לסים?
- תעדכן, תעקוב, תהיה סקפטי – אל תלחץ על קישורים חשודים, אל תוריד כל "תוסף מגניב", ואל תזלזל בעדכוני מערכת. זה משעמם – אבל מציל חיים (בערך).
ולסיום – זה בטח יקרה (אבל לפחות תדע שהבנת את המשחק)
בוא נהיה כנים – הסיכוי שלא תיפרץ אף פעם הוא כמו הסיכוי של הסוללה שלך להחזיק יומיים – קיים, אבל נמוך. אז תתנהג בהתאם. העולם מלא בטריקים, האקרים משועממים, וטעויות של שנייה שיכולות להפוך לסיוט של חודשיים.
אבל אם הגעת עד לפה – קצת צחקת, קצת הזעת, ואולי אפילו נכנסת לבדוק איזה אפליקציות יש לך – כל הכבוד! ברוב המקרים, מודעות שווה הגנה. ואם אתה מגלגל עיניים עכשיו? חכה שתראה מי שלח את ההודעה מהוואטסאפ שלך מחר בבוקר…