האם כדאי להשקיע בסחורות: סיכונים והזדמנויות בשוק המשתנה

כולם מדברים על מניות, על נדל"ן, ואפילו על הקריפטו המשוגע. אבל יש שוק ענק, עתיק, שמשפיע עלינו באופן הכי ישיר שיש, והוא נשאר לפעמים קצת בצללים. כן, אנחנו מדברים על סחורות. מחירי הנפט שאנחנו ממלאים ברכב, הזהב שאולי יושב אצלנו בכספת, ואפילו החיטה שהופכת ללחם בבוקר – כולם חלק מהעולם המרתק הזה. השקעה בסחורות יכולה להישמע כמו משהו ששייך לסוחרים עגומים עם טרמינלים מלאי גרפים מהבהבים, אבל האמת היא שהיא רלוונטית לכל אחד. ועוד איך רלוונטית. במיוחד בתקופות כאלה, כשהעולם מתנהג כמו נער מתבגר במסיבת רוק סוערת. התנודתיות חוגגת, אינפלציה מרימה את ראשה המכוער, ופתאום, סחורות – אותם דברים פיזיים ומשעממים לכאורה – הופכים לכוכבים. אז האם כדאי לכם בכלל להסתכל לכיוון הזה? האם זו ההזדמנות הגדולה הבאה או מלכודת מבריקה? בואו נצלול פנימה, כי יש פה כמה דברים שחשוב להבין לפני שאתם קופצים למים (או שמן, או חיטה…).

מוכנים לראות את התמונה המלאה? מעולה. כי זה לא רק לקנות זהב כשהעולם בפאניקה או נפט כשהמזרח התיכון רועש. זה עולם שלם של דינמיקות, כוחות, וגם, בואו נודה על האמת, קצת הימורים מושכלים. או לא מושכלים בכלל. הכל תלוי בגישה. והגישה הנכונה, כמו שנגלה, מתחילה בהבנה. אז בואו נתחיל לפרוק את זה, שלב אחרי שלב. כי בסוף המאמר הזה, לא תרגישו צורך לרוץ לגוגל ולשאול "רגע, אבל מה עם…". הכל יהיה כאן.

סחורות: מה זה בכלל ולמה זה אמור לעניין אתכם?

בואו נתחיל מהבסיס. סחורות, במונחים הכי פשוטים, הן חומרי גלם. דברים שאנחנו משתמשים בהם באופן יומיומי. הן מחולקות בדרך כלל לכמה קטגוריות עיקריות:

  • אנרגיה: נפט גולמי (הסוגים השונים, ויש הרבה!), גז טבעי, בנזין, דלק מטוסים. אלו הדלקים שמניעים את העולם. וגם את חשבון הבנק של מדינות מסוימות. ושלנו, כשאנחנו מתדלקים.
  • מתכות: מתכות יקרות כמו זהב, כסף, פלטינה, פלדיום. אלו נחשבות לרוב "חוף מבטחים" בתקופות אי-ודאות. ויש גם מתכות תעשייתיות כמו נחושת, אלומיניום, ברזל – אבני הבניין של הכלכלה.
  • חקלאות: חיטה, תירס, סויה, קפה, קקאו, סוכר, בקר, חזירים (כן, גם הם!) ועוד. כל מה שקשור לאוכל ולחקלאות. דברים בסיסיים, החשובים מכל.
  • אחרים: לפעמים כוללים פה גם דברים כמו עץ או כותנה. בעצם, כל חומר גלם אחיד שניתן לסחור בו.

אז למה שמישהו ירצה להשקיע בדברים האלה? הרי אין להם דוחות רווח, הם לא מחלקים דיבידנדים (לרוב), ואי אפשר ממש לבקר במפעל החיטה שלהם. הסיבה פשוטה: התנועה במחיריהן מושפעת מכוחות שונים לחלוטין מאלו שמשפיעים על מניות או אגרות חוב. וזה, חברים וחברות, זה דבר טוב. מאוד טוב אפילו.

למה להשקיע בסחורות? 3 סיבות שאולי לא חשבתם עליהן

יש סיבות קלאסיות, ויש סיבות קצת יותר מעניינות. בואו נתמקד באלו שיכולות באמת להוסיף ערך (או לפחות פוטנציאל לערך) לתיק ההשקעות שלכם. ושוב, בואו נשאיר את הדברים באווירה חיובית. אנחנו מדברים פה על פוטנציאל, לא על הבטחות זהב (תרתי משמע).

הגנה מפני אינפלציה? אולי הפתרון האמיתי…

אומרים שזהב הוא הגנה מפני אינפלציה. ובכן, הרבה סחורות אחרות גם יכולות להיות. כשיש אינפלציה, זה אומר שהכסף מאבד את ערכו. המחירים של הדברים שאנחנו קונים עולים. וממה עשויים הדברים שאנחנו קונים? נכון, מחומרי גלם. אם עלות חומר הגלם עולה, סביר להניח שגם מחיר המוצר הסופי יעלה. ומה יקרה למחיר הסחורה עצמה? גם הוא עולה. אז, אם אתם מחזיקים סחורות או מכשירים עוקבים אחריהן, אתם פוטנציאלית מרוויחים כשהמחירים עולים, מה שיכול לקזז לפחות חלק מאובדן הערך של הכסף שלכם. זה לא מדע מדויק, אבל זו בהחלט סיבה חזקה להסתכל עליהן, במיוחד כשהמדדים מדברים על עליית מחירים.

פיזור התיק: לא לשים את כל הביצים בסל אחד (של מניות)

תיק השקעות טוב הוא תיק מפוזר. זה הכלל הכי חשוב ששמעתם אי פעם. וסחורות? הן נוטות להתנהג בצורה שונה ממניות ואגרות חוב. לפעמים הן עולות כשהמניות יורדות (למשל, כשחוף מבטחים כמו זהב פופולרי), ולפעמים להפך. הקשר הזה, או ה"קורלציה" בשפה המקצועית, הוא לרוב נמוך יחסית לנכסים פיננסיים אחרים. זה אומר שאם תוסיפו קצת סחורות לתיק שלכם, אתם יכולים פוטנציאלית להפחית את הסיכון הכולל של התיק, מבלי בהכרח לפגוע בתשואה. זה כמו להוסיף עוד צבע לפלטה שלכם – פתאום התמונה כולה נראית יותר מאוזנת ומעניינת.

פוטנציאל רווחים עצום (אבל גם… טוב, נגיע לזה בהמשך)

מחירי סחורות יכולים לזנק בחדות כשיש שינויים דרמטיים בהיצע או בביקוש. ספקולנטים חוגגים על זה. נכון, זה מסוכן, אבל זה גם מושך. אם אתם מצליחים לחזות (או פשוט להיות בכיוון הנכון) אירוע שישפיע על מחיר סחורה מסוימת, הפוטנציאל לרווחים מהירים יכול להיות אדיר. חשבו על מחירי הגז הטבעי שזינקו באירופה מסיבות גאופוליטיות. מי שהיה מושקע בכיוון הנכון, הרוויח בגדול. כמובן, זה עובד גם לכיוון השני, וזו לא המלצה לרוץ ולהמר. זה פשוט להכיר בפוטנציאל, שטמון בתנודתיות הגבוהה.

הצד הפחות זוהר: הסיכונים שצריך להכיר (ואיך להתמודד איתם בחיוך)

כמו בכל השקעה, אין ארוחות חינם. ועולם הסחורות, עם כל הברק שלו, יכול להיות גם קצת מרושע לפעמים. אבל עם ידע והבנה, אפשר לצמצם את הסיכונים האלה. או לפחות לא ליפול למלכודות הכי גדולות.

תנודתיות? אמרנו סוף הדרך?

כן, הזכרנו את זה כפוטנציאל לרווח. אבל תנודתיות אדירה היא גם סיכון ענק. מחירי סחורות יכולים לצנוח מהר יותר מבלון הליום שנגמר לו הגז. שינויים קטנים בהיצע או בביקוש, אירועים גאופוליטיים פתאומיים, או אפילו שינויים במצב הרוח של השוק – כל אלו יכולים להזיז מחירים בעשרות אחוזים בפרקי זמן קצרים. זה דורש עצבי ברזל, או לפחות הבנה שזה מה שקורה פה. זה לא מניה שאתה יכול להחזיק עשרות שנים ולקוות שהחברה תמשיך לצמוח. זה עולם של מחזורים.

מושפעים מהכל: מזג אוויר, פוליטיקה ופסיכולוגיה

מחיר תירס? תלוי אם הייתה בצורת במיד-ווסט. מחיר נפט? תלוי מה קרה בפגישה של אופ"ק או באיזה סכסוך חדש פרץ. מחיר זהב? תלוי כמה העולם בפאניקה וכמה בנקים מרכזיים קונים או מוכרים. ההשפעות על מחירי סחורות הן חיצוניות ברובן, וקשה מאוד לחזות אותן באופן עקבי. זה לא כמו לנתח דוח כספי של חברה. זה לנתח את העולם כולו, וזה, בואו נודה, קצת יותר מסובך. וגם קצת מצחיק לחשוב שאנחנו יכולים לעשות את זה בוודאות.

איך בכלל קונים? זה לא כמו מניות רגילות

אתה לא יכול ללכת לסופר ולקנות חבית נפט (למרות שיהיה מעניין לראות אותך מנסה). הדרך הישירה להשקיע בסחורות היא דרך שוקי החוזים העתידיים, וזה עולם מורכב, עם מנופים (לברג') אדירים שיכולים להגדיל את הרווחים אבל גם את ההפסדים בצורה מטורפת, וגם ענייני Roll Over שזה משהו שצריך להבין לעומק. רוב המשקיעים הפרטיים לא מתעסקים עם זה ישירות. ולטובתם. יש דרכים עקיפות, שנגיע אליהן מיד, והן ידידותיות הרבה יותר.

אוקיי, השתכנעתי (או לפחות סקרן). איך משקיעים בפועל? 4 דרכים עיקריות

אז אם קנייה של חבית נפט לא על הפרק, מה כן? למזלנו, העולם הפיננסי מציע דרכים קלות יותר להיחשף לעולם הסחורות, בלי להחזיק פיזית שום דבר. הנה כמה מהעיקריות, מהפשוטה למורכבת יותר (לרוב):

  1. קרנות סל (ETFs) וקרנות נאמנות: זו כנראה הדרך הכי פופולרית ונוחה למשקיע הפרטי. יש קרנות סל שעוקבות אחרי סחורה ספציפית (למשל, קרן שעוקבת אחרי מחיר הזהב או הנפט) ויש כאלו שעוקבות אחרי "סל" של סחורות שונות. הן נסחרות בבורסה בדיוק כמו מניות, קל לקנות ולמכור אותן, והן מפשטות מאוד את העניינים הטכניים.
    זה כמו לקנות מניה ש"נוסעת" על הגל של הסחורה. שימו לב רק שחלק מהקרנות לא מחזיקות את הסחורה פיזית אלא משקיעות בחוזים עתידיים, מה שיכול להוסיף סיכונים מסוימים (אבל זה כבר לרמות היותר מתקדמות של הבנה).
  2. מניות של חברות בתחום הסחורות: דרך עקיפה נוספת היא להשקיע בחברות שהפעילות העיקרית שלהן קשורה לסחורות. למשל, חברות כרייה (זהב, נחושת), חברות אנרגיה (נפט, גז), או חברות חקלאיות גדולות.
    היתרון? אתם משקיעים בחברה אמיתית, עם עסק, רווחים, ודיבידנדים פוטנציאליים. החיסרון? מחיר המניה מושפע לא רק ממחיר הסחורה שהיא מייצרת, אלא גם מניהול החברה, החובות שלה, מצבה הפיננסי וכל שאר הדברים שמשפיעים על מניות רגילות. זה חשיפה "מלוכלכת" יותר למחיר הסחורה נטו.
  3. תעודות חסר (ETNs): דומות לקרנות סל, אבל הן למעשה "חוב" שהמנפיק חייב לכם, והוא משלם לכם בהתאם לתשואת סחורה מסוימת. זה חושף אתכם לסיכון המנפיק (אם הוא פושט רגל, אתם יכולים להפסיד), ולכן פחות פופולריות מקרנות סל רגילות. זה קצת כמו לשחק בנדנדה בלי ידית – אפשרי, אבל פחות נוח.
  4. חוזים עתידיים ואופציות: זו הדרך הכי "טהורה" והכי מורכבת להשקיע בסחורות. אתם קונים או מוכרים חוזה עתידי למסירת כמות מסוימת של סחורה בתאריך עתידי ובמחיר שנקבע היום. זה כרוך בשימוש גבוה מאוד במנוף, דורש הבנה עמוקה של השוק והמנגנונים, ומתאים בעיקר לסוחרים מקצועיים או מנוסים מאוד. רובנו, בואו נודה, לא שם. וזה בסדר גמור. עדיף לשמור על הכסף שלנו בדרכים פחות מסוכנות.

מה מזיז את המחטים? כוחות השוק מאחורי הקלעים

כדי להבין (ולא בהכרח לחזות) את עולם הסחורות, צריך להכיר את הכוחות המרכזיים שמשפיעים על מחיריהן. זה קצת כמו לנסות להבין מזג אוויר – יש המון משתנים:

  • היצע וביקוש (החוק הברזלי): הכי בסיסי שיש. אם יש מחסור בסחורה (היצע נמוך) והרבה אנשים רוצים אותה (ביקוש גבוה), המחיר יעלה. אם יש הצפה בשוק (היצע גבוה) ואף אחד לא ממש צריך אותה (ביקוש נמוך), המחיר יירד. נשמע טריוויאלי, אבל זה מורכב יותר כשיש מיליארדי אנשים ואינסוף גורמים שמשפיעים על שני הצדדים של המשוואה.
  • אירועים גאופוליטיים: מלחמות, סכסוכים, שינויים בממשלות במדינות מרכזיות שמייצרות או צורכות סחורות – כל אלו יכולים להשפיע דרמטית על ההיצע (למשל, סנקציות על מדינה מייצרת נפט) או על הביקוש. זה אחד המנועים הכי בלתי צפויים והכי רבי עוצמה בשוק הזה.
  • מזג אוויר ואסונות טבע: רלוונטי בעיקר לסחורות חקלאיות וגם קצת לאנרגיה. בצורת יכולה להרוס יבול, סופה יכולה להשבית אסדת נפט. דברים כאלה משפיעים ישירות על ההיצע ויכולים לגרום לזינוקי מחירים מטורפים. הטבע, כמו תמיד, מזכיר לנו מי הבוס.
  • מצב הכלכלה העולמית: צמיחה כלכלית חזקה פירושה לרוב ביקוש גבוה יותר לחומרי גלם כמו נפט, נחושת וברזל. מיתון פירושו ביקוש נמוך יותר וירידת מחירים. הסחורות הן קצת מדד למצב הכלכלה העולמית.
  • שערי חליפין: סחורות רבות נסחרות בדולר ארה"ב. כשהדולר מתחזק, סחורות הופכות יקרות יותר למשקיעים ממדינות אחרות (כי צריך יותר מהמטבע המקומי כדי לקנות דולרים), מה שיכול להפחית את הביקוש. כשהדולר נחלש, ההפך קורה. פשוט, לא? לא תמיד.
  • ספקולציה ורגשות השוק: סוחרים ומשקיעים גדולים יכולים להזיז שווקים על בסיס ציפיות, שמועות, ואפילו פאניקה או אופוריה. אל תזלזלו בכוח הפסיכולוגיה על המחירים. לפעמים, זה נראה שכולם פשוט מנסים לנחש לאן כולם חושבים שהשוק הולך.

שאלות בוערות? הנה כמה תשובות קצרות (וידידותיות!)

כמו שאמרנו, המטרה היא שתצאו מפה עם כמה שפחות סימני שאלה. אז הנה כמה דברים שאנשים שואלים בדרך כלל על השקעה בסחורות:

האם סחורות מתאימות למשקיע המתחיל?

בצורה ישירה (חוזים עתידיים) – כנראה שלא. בצורה עקיפה (קרנות סל, מניות של חברות) – בהחלט כן, אבל רק כחלק קטן מתיק מפוזר ובתנאי שהבנתם את הסיכונים. זה לא מקום לשים בו את כל הכסף הראשון שלכם.

איזו סחורה נחשבת ל"בטוחה" ביותר?

אין סחורה בטוחה באופן מוחלט, אבל זהב נחשב לרוב ל"חוף מבטחים" בתקופות אי-ודאות. עם זאת, גם הזהב תנודתי ויכול לרדת. "בטוחה" זה יחסי, תמיד תזכרו את זה.

כמה אחוזים מהתיק כדאי להקצות לסחורות?

אין תשובה אחת, זה תלוי בפרופיל הסיכון שלכם. רוב היועצים ימליצו על אחוז קטן יחסית, אולי 5%-10% מהתיק הכולל, למטרות פיזור והגנה מסוימת מפני אינפלציה. אל תבנו תיק שכולו סחורות, אלא אם כן אתם סוחרים מקצועיים שאוהבים אדרנלין.

האם זה רק ספקולציה או שיש בזה היגיון השקעתי לטווח ארוך?

זה שילוב. יש ספקולציה אדירה לטווח קצר. אבל לטווח ארוך, יש היגיון בלהיחשף לחומרי גלם כחלק מתיק מגוון, במיוחד בהקשר של אינפלציה ופיזור. זה לא מניה שתרצו להחזיק 30 שנה סתם כי אתם מאמינים בה. זה יותר עניין של מחזורים כלכליים וגלובליים.

האם אינפלציה תמיד גורמת למחירי סחורות לעלות?

ברוב המקרים יש קשר חיובי, כי עלות חומרי הגלם היא חלק מהאינפלציה. אבל זה לא חוק טבע בלתי שביר. גורמים אחרים (כמו ירידה בביקוש עקב מיתון) יכולים לגרום למחירי סחורות לרדת גם בסביבה אינפלציונית. זה מורכב, כמו תמיד.

האם עכשיו זה זמן טוב להשקיע בסחורות?

אף אחד לא יכול לדעת בוודאות! ומי שאומר שכן, כנראה מנסה למכור לכם משהו. התשובה תלויה בסחורה הספציפית, בסיבות שאתם רוצים להשקיע, ובאופק ההשקעה שלכם. וגם קצת במזל. במקום לחפש את ה"טיימינג" המושלם (שלא קיים), התמקדו בהבנה, פיזור, וניהול סיכונים.

מה הטעות הכי גדולה שמשקיעים עושים עם סחורות?

כנראה שתי טעויות עיקריות: א. להיכנס בלי להבין את הסיכונים והתנודתיות האדירה. ב. לשים יותר מדי כסף בסחורה אחת או שתיים, מתוך מחשבה על "מכה מהירה", במקום לגוון.

בסוף הסיפור: האם סחורות הן הכוכב הבא שלכם?

אז אחרי כל זה, האם סחורות צריכות להיות חלק מהתיק שלכם? התשובה, כמו ברוב ענייני ההשקעות, היא: זה תלוי. תלוי במטרות שלכם, במידת הסיכון שאתם מוכנים לקחת, וביכולת שלכם להבין את השוק. הן מציעות פוטנציאל לפיזור, הגנה מסוימת מפני אינפלציה, ופוטנציאל רווחים (ותנודתיות) שקשה למצוא במקומות אחרים.

הן לא קסם. הן לא הפתרון היחיד. והן דורשות כבוד. וכסף. וגם קצת עצבים. אם אתם מחפשים דרכים לגוון את התיק שלכם, להיחשף לכוחות מאקרו-כלכליים באופן שונה, ואתם מבינים שזה עולם תנודתי שיכול לנוע מהר מאוד – אז בהחלט שווה ללמוד עליהן עוד ולשקול להוסיף חשיפה קטנה ומבוקרת אליהן, רצוי דרך מכשירים כמו קרנות סל שפשטו את התהליך.

ובעיקר? תתייחסו לזה כאל עוד כלי בארגז הכלים שלכם. כלי מעניין, לפעמים קצת מפחיד, אבל בהחלט שווה הכרות. כי בסופו של דבר, להבין איפה הכסף זורם, אפילו בחומרי הגלם הכי פשוטים לכאורה, זה חלק מהמשחק. והמשחק הזה, כשהוא מנוהל נכון ובחיוך, יכול להיות די משתלם. או לפחות מאוד מלמד. בהצלחה במסע!

בלוג טכנולוגיה פיננסי ומשפטי
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
מאיזה גיל מקבלים קצבת זקנה? כל מה שצריך לדעת
```html הבנת קצבת הזקנה: כל מה שצריך לדעת עולם ההטבות הכלכליות לכלל האוכלוסייה הוא מורכב ומרתק. אחת מהן...
קרא עוד »
ינו 10, 2025
הלוואה דיגיטלית ללקוחות כל הבנקים – זה מה שצריך לדעת!
איך הלוואה דיגיטלית תשדרג את חוויית ההשקעה שלך? בעולם הפיננסי של היום, שבו הכל מתנהל בלחיצת כפתור,...
קרא עוד »
דצמ 21, 2024
האם כדאי להשקיע בעסקים קטנים? היתרונות, הסיכונים והפוטנציאל
כולם מדברים על מניות גדולות, על מדדים ששוברים שיאים, ועל ענקיות טכנולוגיה ששולטות בעולם. זה זוהר, זה...
קרא עוד »
יונ 16, 2025
כמה פקטים מותר להכניס לארץ ומה כדאי לדעת
```html כמה פקטים מותר להכניס לארץ? הסודות ששום אחד לא סיפר לכם! האם אתם מתכננים טיול לחו"ל ומעוניינים...
קרא עוד »
ינו 24, 2025
ייעוץ משפטי חינם לנשים – אל תפספסי את ההזדמנות!
```html ייעוץ משפטי חינם לנשים: האם זה באמת אפשרי? בואו נדבר על ייעוץ משפטי לנשים, ואם אפשר לקבל אותו...
קרא עוד »
נוב 28, 2024
הסכם הלוואה בין בני משפחה: מה שכדאי לדעת
```html הסכם הלוואה בין בני משפחה – איך עושים את זה נכון? נדמה כי העידן הנוכחי מביא עמו לא רק אתגרים...
קרא עוד »
אפר 22, 2025
גוש חלקה לפי כתובת תל אביב: המידע שחשוב לדעת
```html האם באמת אפשר להשיג גוש חלקה לפי כתובת בתל אביב? בעידן המודרני, שבו כל פרט ופרט יותר חשוב, השאלה...
קרא עוד »
מרץ 19, 2025
מה לעשות אם אין ממד בבית – פתרונות יצירתיים ויעילים
```html מה לעשות אם אין ממד בבית? 5 פתרונות יצירתיים שאולי לא חשבתם עליהם שגרת החיים שלנו יכולה להיות...
קרא עוד »
אפר 18, 2025
גלה את האפליקציה להרוויח כסף אנדרואיד עכשיו!
```html איך להרוויח כסף מדברים קטנים: 7 אפליקציות מעולות באנדואיד אם לחשוב על זה לרגע, חיינו מלאים...
קרא עוד »
דצמ 05, 2024
היבטים משפטיים בנתוני תעבורה על כף המאזניים
```html היבטים משפטיים של שימוש בטכנולוגיות ניתוח נתוני תעבורה למה באמת אנחנו חייבים לשים לב כשמדובר...
קרא עוד »
דצמ 04, 2024
כרטיס ביקור לדיטיילר
יצירת כרטיס ביקור לדיטיילר כמו עמוס דואני למשל, זהו דבר שיוכל להיות בעל ערך רב עבור אותו בעל מקצוע...
קרא עוד »
ספט 29, 2021
עגלות תינוק – יש כל כך הרבה אך איזה מהן הכי מתאימה לך?
עגלות לתינוק, אל תטעו, זה כמו לבחור רכב. מאז שנכנסו לשוק העגלות המעוצבות, השמיים הם הגבול וההורים לא...
קרא עוד »
דצמ 27, 2020
נגישות