למה מחשב נייד לא עובד בלי מטען ומה עושים
המחשב הנייד שלך לא נדלק בלי מטען? אולי זו לא אשמתו
אז רגע, קנית מחשב נייד. יופי. עכשיו תתכונן לקרב חייו עם המטען
כולנו מכירים את התרחיש הכה ישראלי הבא: אתה קם בבוקר, מאושר, שותה קפה, נכנס לזום עם פיג׳מה (כי למה לא?), מדליק את המחשב הנייד כדי להספיק את המצגת ההיא שאמורה הייתה להיות גמורה לפני יומיים – ואז… כלום. מסך שחור, דממה דיגיטלית, נייד במצב "אני בחופשה". אתה מדליק, לוחץ, נושף עליו, מחייך אליו, מציע לו להטעין אותך – שום דבר. ואז זה מכה בך כמו ביטקוין בשיאו – שכחת לחבר את המטען.
אבל רגע, למה המחשב בכלל לא עובד כשאין חיבור לחשמל? הרי זה "נייד", נכון? הטלפון שלי נטען פעם אחת ביום ומחזיק מעמד – אז איך זה שהמחשב הנייד הופך למגבת יוקרתית ברגע שהוא לא מחובר לרשת?
6 סיבות שמחשב נייד נכנע כשהמטען נעלם
בואו נצלול לתוך קרב הגלדיאטורים: סוללה מול מערכת הפעלה. מי ינצח? ובכן, אף אחד. כולם פשוט עובדים שעות נוספות ומתחננים למנוחה. הנה כמה מהסיבות העיקריות לכך שמחשב נייד לעיתים לא זז בלי טעינה.
- הסוללה מתה. לא גוססת. מתה. – סוללות ליתיום-יון הן כמו בני אדם בגיל העמידה – ככל שמתבגרים, ככה קשה להם לקום בבוקר. אחרי כמה מאות מחזורי טעינה, המחשב פשוט מוותר: “אני? לעבוד בלי מטען? עזוב אותי.”
- חיבור סוללה רופף – אם אי פעם הפלת את הלפטופ או שיחקת משחקי טאטרס עם חתול על המקלדת, יש מצב שחלק מהרכיבים פשוט השתכנעו שזה מקום מסוכן מדי לחיות בו וניתקו מגע.
- BIOS עצבני – אם ה-BIOS שלך מאמין שהסוללה לא תקינה, הוא פשוט ימנע מהמחשב לקום. זה כמו מאמן כושר שמסרב לתת לך לרוץ כי נעל אחת לא קשורה.
- דרייברים או עדכונים מיותרים – אתה חושב שזה שטויות, אבל עדכון לא תקני של מערכת ההפעלה עלול לגרום למחשב לחשוב שהוא צריך 110% חשמל כדי להידלק. למה? כי הקוד כתב מתכנת שלא ישן 72 שעות.
- טכניקה של יצרנים – חברות כמו Dell, HP ואחרות שומרות לעצמן אופציה: במקרים מסוימים, הן מגבילות את הפעלת המחשב כשהסוללה חלשה או לא מזוהה. למה? כדי שתלך לקנות מטען מקורי ב-390 ש”ח.
- אי התאמה בין ספק מתח לסוללה – אם אי פעם ניסית לדחוף זרם של 120V למכשיר שמסתפק ב-19V, תדע שזה פחות נגמר ב”אור גדול” ויותר ב"חושך טוטאלי".
אז מה עושים? איך גורמים למחשב לקום בלי להיות תלוי ב"עוגן החשמלי"?
1. תפעול נכון של סוללה – לא כל טעינה היא ברכה
לעולם אל תשאיר את המטען מחובר לנייד כל הזמן. זה נראה בטוח, אבל בפועל, אתה “תוקע” את הסוללה על מצב 100% – וזה מקצר את חייה בערך כמו אוכל מקולקל בערב שישי.
2. ניקוי מגעים – לפעמים קצת אלכוהול פותר הכל
כמו כל דבר בחיים – גם הסוללה שלך צריכה מגע. יותר נכון – מגעים שמתפקדים. נסה לפתוח את המחשב (רק אם אתה לא זה ששובר כל דבר), נקה בעדינות את נקודות החיבור של הסוללה ללוח האם, ואולי – תראה ניסים.
3. נסה להפעיל בלי סוללה
כן, בדיוק ככה – הוצא פיזית את הסוללה וחבר את המחשב ישירות עם המטען. אם המחשב נדלק – יש מצב שהסוללה היא הבעיה או שהיא פשוט… סיימה תפקידה ההיסטורי.
4. כלי בדיקה פשוטים – גם גוגל לפעמים עוזר
תשתמש בכלי בדיקה של היצרן (לרוב יש Utility Test כזה), תריץ בדיקות סוללה, ספק כוח – אולי תופתע למצוא את האשם בדיוק בזמן לפני שאתה נכנס לפאניקה ומזמין טכנאי בשם רוברטו שגובה 500 ש”ח לעדכון BIOS.
שאלות שאנשים פשוט חייבים לשאול – וצריכים את התשובה ברגע זה
המחשב שלי לא נדלק בכלל, גם לא עם המטען – מה לעשות?
בדוק את המטען (עדיף עם מחשב אחר), נסה שקע אחר, והכי חשוב – שלול את האפשרות של לוח אם שנשנש לעצמו פיוז קטן לארוחת בוקר.
הסוללה שלי מראה 100%, אבל ברגע שאני מנתק את המטען, הכל כבה. למה זה?
זה כמו מסעדה שמצהירה על דירוג 5 כוכבים, אבל אתה מקבל תפריט עם… לחם ומים. המספרים שקריים. הסוללה כנראה לא אוגרת חשמל באמת.
איך אני יודע אם הסוללה מקולקלת?
הפעלת מחשב בלי הסוללה (רק דרך המטען) היא אינדיקציה מצוינת. אם עובד? הסוללה אשם. אם לא? תעבור ללוח אם.
אפשר להחליף סוללה לבד?
אם אתה יודע איפה לגשת בנטפליקס לפרק האחרון של הסדרה שאתה רואה – כנראה שכן. רוב הסוללות החדשות מוברגות פנימה, אז תצטרך מברג פיליפס וקצת אומץ. לא, זה לא ידרוש תואר מהנדס.
האם כדאי לקנות סוללה חלופית או מקורית?
בעיקרון – תמיד עדיף מקורי. בפועל? גם חלק מהחלופיות בעלות דירוג גבוה (של יצרנים מוכרים) עושות עבודה לא פחות טובה, ובחצי מחיר. רק תבדוק ביקורות.
אלה כמה טיפים שלא תמצא בהודעה של שירות הלקוחות
- אל תכניס מטען של יצרן אחר סתם כי "החיבור דומה" – אתה מזמין בעיות
- נתק את המטען בלילה – למה לתת למחשב לשתות חשמל כשאין סיבה? זה כמו להזמין פיצה לפיל
- סוללה תקינה = סוללה שמחזיקה לפחות שעה עבודה. כל דבר פחות מזה? חליף אותה
- כל עדכון BIOS או Firmware – תתייעץ עם קרוב משפחה שמבין בזה (או לפחות לא גרם פיצוץ עם DVD ישן)
ועכשיו? זמן לחשבון נפש דיגיטלי
המחשב הנייד שלך הוא בן לוויה, לא מכונת קפה. הוא לא עובד רק על אהבה ותקווה – הוא צריך חשמל, תחזוקה, ובאופן מפתיע – קצת הקשבה.
אז בפעם הבאה שהוא לא נפתח בלי מטען, תפסיק לצעוק עליו. תבדוק את הסוללה, תלטף את ה-BIOS, ואולי – תבין שהוא פשוט נמאס לו ממך. וגם אם לא, לפחות יש לך עכשיו כלים להבין למה הוא מתבצר בשחור ולא משתף פעולה.
ואם כלום לא עוזר? יש תמיד את האופציה האהובה על טכנאים בכל העולם: לכבות, להדליק, ולקוות לטוב.
רק אל תשכח לחבר את המטען.