למקצוענים בלבד? 5 מיתוסים נפוצים על השקעה בשוק ההון
האם חייבים סכום כסף גדול כדי להתחיל להשקיע בשוק ההון? האם אתם חייבים להיות מומחים לפיננסים ולקרוא דו"חות רבעוניים של חברות והאם כדאי להימנע מסיכונים? אספנו עבורכם את חמשת המיתוסים הנפוצים על השקעה בשוק ההון – והפרכנו אותם
דניס לר
"אם אין לך מיליון שקל, אין לך מה לחפש בבורסה", "עכשיו זה השיא, כדאי שתמכרי כעת ותרוויחי הרבה", "אני לא משקיע בבורסה, אני לא רוצה לאבד את כל הכסף שלי". משפטים כאלה ודומים להם עולים רבות בשיחות על שוק ההון. לצערנו, רבות מהתפיסות לגבי הדרכים שבהן פועל שוק זה, הדרישות המקדימות ממי שמעוניין להשקיע ומאזן הסיכונים וסיכויי הרווח – שגויים. כדי לסייע לנווט בין כל המידע הקיים אשר חלקו גם מוטעה – ניפצנו עבורכם כמה מיתוסים נפוצים הנוגעים להשקעה בשוק ההון שמוטב להכיר.
- "אפשר להרוויח בבורסה ללא שום ידע מקדים"
אנחנו שומעים בחדשות על עליות בשוק ההון, רואים ברשת החברתית חוסכים המתרברבים ברווחים הקלים שהם מייצרים ממניות – ומאוד רוצים להשתתף בהצלחה ולהרוויח. אך עוד לפני שאתם רצים להעביר את כספכם לחשבון השקעות, עצרו רגע. מידע וידע הם הנכס החשוב ביותר בשוק ההון ובלעדיהם, יתכן ותהיו אבודים.
אמנם תוכלו להשקיע ללא שום ידע, אבל הדבר עלול להוביל להפסדים. לכן, בצעדיכם הראשונים מומלץ ללמוד היטב על התחום ואף לשקול פניה למנהל תיק השקעות, שינהל לכם את התיק במקצועיות, אחריות ואמינות, וכמובן בהתאם לצרכים האישיים שלכם, למטרות ולטווח ההשקעה שלכם.
- "רק מומחים לשוק ההון יכולים להשקיע בניירות ערך"
כתמונת מראה למיתוס הקודם, מיתוס זה טוען כי עלינו להיות מומחים כדי להיות מעורבים בשוק. אבל גם כאן האמת היא קצת אחרת. כאמור, לא מומלץ לצלול לעומק המסחר בשוק ההון לבד לגמרי וללא ידע, אבל זה לא בהכרח אומר כי אין דרכים לקחת בו חלק, להיות בעליו של תיק מניות ואג"ח צומח ומניב תשואה וליהנות מגאות בשווקים, ממש כמו כל משקיע אחר – ותיק או חדש.
גם כאן הצומת שדרכו ניתן לעבור הוא ניהול תיק השקעות מקצועי באחד מבתי ההשקעות בארץ. מנהלי התיקים מחזיקים בידע המקצועי הדרוש ומבצעים את פעולות המסחר עבור בעליהם, במטרה להניב רווחים. ניהול תיקי השקעות מהסוג הזה הוא שמאפשר גם למי שאינו מומחה בתחום, לסחור ולהרוויח.
- "אם נכנסים להשקעה ויוצאים בזמן הנכון אפשר להכות את השוק"
מיתוס וותיק זה קיים בערך מאז תחילתו של מסחר מכל סוג שהוא בעולם, ועד היום הוא שגוי. הרעיון הוא כי ניתן "לתזמן את השוק" – לרכוש נכסים בתקופה שבה הם מוצעים במחיר נמוך, ולמכור אותם בדיוק בזמן – בשיא עליית המחירים ורגע לפני הירידות. לצערם של רבים אשר ניסו ונכוו, תזמון השוק הוא יותר מכונת הפסדים מדרך מחוכמת להרוויח. מדוע? כי מדדי השוק הם דינאמיים, מפתיעים ומושפעים מאינספור גורמים שונים כאשר חלק משמעותי מהם, הם המשקיעים עצמם – כמו למשל, מדד הפחד או ה-VIX. כשכולם מנסים לתזמן את השוק או לחזות את כיוון הגרפים – ההפך הוא זה המתרחש.
אז מהו אם כן, הדבר הנכון לעשות? השקעה לטווח ארוך ובהתאם לצרכי המשקיעים. התמקדות ביצירת רווח לאורך זמן, ופחות לפעול במודל של אקזיטים מהירים.
- "השקעה בשוק ההון מיועדת רק לבעלי אמצעים"
זהו כמובן מיתוס. ראשית, השקעה בשוק יכולה להתחיל מסכומים נמוכים מאוד בחלק ממכשירי החיסכון. בקרן נאמנות למשל, ניתן להשקיע גם מאוד בודדות של שקלים, וכך גם בקופת גמל להשקעה. ניתן להשקיע בצורה של הוראת קבע חודשית בסכומים נמוכים גם כן. במסלולים של תיקי השקעות בבתי השקעות מוכרים וכן במודל של תיק השקעות דיגיטלי, ניתן להתחיל להיחשף לפעילות השוק בסכומים נמוכים, ובמקרה זה, העמלות אטרקטיביות ודמי הניהול הוגנים למדי.
- "בשוק ההון עדיף להימנע מתנודתיות וסיכון"
כאן כבר מדובר במיתוס מורכב. בשוק ההון האקסיומה היא "יותר סיכון, יותר סיכוי לרווח; פחות סיכון, פחות סיכוי". למשל, השקעה במניה של חברה חדשה – שלא ברור אם המוצר שלה יצליח למכור, במצב של שוק יורד, בסכומים גדולים – נשמע כמו סיכון גדול, לא? אבל אם החברה תתרומם והשווקים יחזרו לעליות, המשקיע ששם סכומים גדולים – יכול להרוויח בענק, ומצד שני, גם להפסיד באותה המידה.
בכל הנוגע לסיכונים, כדאי לבצע החלטות בשוק ההון בצורה אישית ותוך בחינת המטרות והצרכים שלכם. נניח ואתם הורים לשני ילדים, חסכתם 50 אלף שקל ואתם רוצים להשקיע, למען העתיד שלכם ושל ילדיכם. אם מדובר בחיסכון לטווח ארוך מאוד כמו למשל, ליותר מ-10 שנים, הרי שיש היגיון בהגדלת רמת הסיכון וכך גם את פוטנציאל התשואה, לאור העובדה שהכסף מיועד לשימוש בטווח הארוך מאוד. לעומת זאת, כאשר מדובר בחיסכון למטרה הנראית לעין דוגמת חופשה משפחתית גדולה בחו"ל בעוד שנה או שנתיים, ישנו היגיון באיזון רמת הסיכון שכן מצד אחד תוכלו לשמור על הכסף מפני תנודות חריגות ומאידך, ליהנות מתשואה.
בשורה התחתונה, גם מומחים בשוק ההון מפסידים לפעמים. אם בכל זאת בחרתם להשקיע עצמאית בשוק ההון, ודאו כי ברשותכם ידע מספק דיו כדי להימנע מהפסדים אפשריים מיותרים. יש עוד לא מעט מיתוסים שלא התייחסנו אליהם, אבל בחרנו את המרכזיים שבהם. בכל מקרה – הדבר החשוב ביותר הוא להתאים את ההשקעה לצרכי המשקיע.
*אין באמור כדי להוות התחייבות להשאת תשואה ואין באמור משום תחליף לשיווק השקעות אישי המתחשב בצרכי הלקוח.