עיצוב משרדי הייטק – דברים שצריך לשים לב אליהם
החל משנות התשעים בערך, תעשיית ההייטק הישראלית הולכת וגדלה, מתפתחת, חברות חדשות נפתחות, חברות בינלאומיות מגיעות ארצה ופותחות משרדים בישראל, חברות מקומיות מקימות סניפים ברחבי הארץ ועוד. כל זה כמובן מוביל לכך שאנחנו יכולים למצוא יותר ויותר משרדי הייטק ברחבי הארץ.
מן הסתם, עם הזמן, גם התפתח סגנון ייחודי לעיצוב משרדים בתעשייה זו. מאחר ומדובר בתעשייה ייחודית שונה, לא קלאסית כמו למשל משרדי עורכי דין, רואי חשבון או תחומים אחרים בשוק המקצועות החופשיים, בשוק הייצור או בשווקים אחרים, אזי שאנחנו יכולים למצוא כאן מאפיינים שונים בכל הקשור לעיצוב.
צריך לזכור, משרד הייטק מכיל בדרך כלל מספר מאפיינים. למשל, הוא מכיל את השטח בו יושבים הבעלים, המנהלים, מנהלי המחלקות, אלה שיושבים במשרד משל עצמם, בתוך החלל הגדול של המשרד כולו. כמו כן, אנחנו נמצא בתוך החלל הזה, גם את החלק בו יושבים העובדים, אלה שמבצעים את הפעולות בפועל. המשרד גם יכיל, מן הסתם, ריהוט משרדי ארגונומי בחדרי ישיבות, לעיתים אפילו גם חדרי הרצאות וכן חדרים נוספים, ככל שהמקום יאפשר זאת, וכן מקום בו יהיה ניתן לשבת לאכול או לשתות קפה בהפסקות השונות.
עיצוב משרדי הייטק זה תת תחום בעולם של עיצוב פנים ועיצוב משרדים בכלל. לא מעט מעצבים החלו להתמחות בתחום זה, מתוך הבנה שחברות הייטק מחפשות סגנונות ומאפייני עיצוב שונים ומיוחדים. מאחר ולא מעט חברות מקומיות ובינלאומיות פותחות משרדים בישראל, אזי שיש גם שוק לכך.
לפני שנסביר איך מעצבים משרד הייטק, צריך לזכור, לעיצוב יש משמעות ברבדים שונים. החל מהנוחות שירגישו העובדים במקום, נוחות שתוכל לבוא לידי ביטוי בתפוקה שלהם וכלה בנראות של המקום כלפי לקוחות וספקים חיצונים שיגיעו אל המשרד ויתרשמו ממנו. אין ספק שזה ישפיע גם עליהם.
כיצד מעצבים משרד הייטק בצורה נכונה
ראשית, אנחנו צריכים לדעת מה המשרד צריך, כמה עובדים הוא מכיל, מה השטח שעומד לרשותו, איך הבעלים רוצים שהמשרד יתחלק מבחינת השטח ועוד. כל דבר קטן יכול להשפיע כך או אחרת.
שנית, צריך לייצר חלוקה נכונה וסבירה בין כל החלקים. למשל, בחלק אחד יכולים לשבת המנהלים על כסא משרדי חכם, בחלק אחר העובדים, אך צריך שיהיה קשר ביניהם. בדיוק כמו שיהיה קשר בין העובדים השונים. אפשר לחלק את אזור העובדים על פי מחלקות או על פי תחומים שונים.
שלישית, צריך שהמקום ישדר זרימה, כלומר, שלא יהיה הבדל בין חלק לחלק בכל הקשור לעיצוב ולתכנון. שיהיה ניתן לעבור מחלק לחלק בצורה נוחה ופשוטה. מצד שני, רצוי שכל חלק ייהנה מפרטיות, משקט.
ארבע, רצוי שהמשרד יעוצב בצורה מודרנית, בצורה שמתאימה לתעשיית ההייטק, ולא בצורה ארכאית, ישנה, שאיננה הולמת חברה בתחום צעיר ורענן. זה ישודר גם כלפי פנים וגם כלפי חוץ.