תהליך קבלת החלטות – למה זה כל כך קשה לנו?
אחד הדברים שאנשים מתקשים בהם, בכל גיל כמעט, זה לקבל החלטות. הרבה מאוד אנשים מתקשים בכך, מסיבות שונות, מה שיכול להוביל את היכולת שלהם להתקדם הלאה, לפעול וליצור, למינימאלית, מסורבלת ולא יעילה.
תהליך קבלת החלטות הוא בהכרח תהליך של ויתור על אופציה אחת או יותר, ולא פעם מדובר בתהליך שעלול לגבות מחיר מסוים. אם נניח אנחנו מחליטים לקבל החלטה לעשות דבר מסוים, ייתכן מאוד שנשלם על כך מחיר בהמשך, אך זה ישתלם לנו בטווח הרחוק.
ישנם אנשים שמתקשים בשלבים שונים בתהליך. למשל, הם מתקשים להעדיף החלטה אחת על החלטה אחרת, הם מתקשים להחליט מה נכון להם ולא בהכרח מה הם רוצים או מה הסביבה מצפה שירצו, וכן יש מי שמתקשה לקבל החלטות בגלל המחיר שכרוך בהן. מבחינתם, כל החלטה גובה מחיר משמעותי, אשר עלול לסכן אותם. על כן, הם יעדיפו לא לקבל החלטה בכלל.
לפני שנסביר על תהליך נכון של קבלת החלטות, צריך להדגיש, ברוב המקרים, אי קבלת החלטות, זו האופציה הכי פחות טובה ועדיף לקבל החלטה גרועה מאשר לא לקבל החלטה כלל.
כיצד מנהלים תהליך קבלת החלטות בצורה נכונה
בעיקרון, התהליך הנכון, על פי הספר, הוא לבחון את כל המידע שעומד לרשותנו (בדקו גם קורסים וסדנאות מבית סטרונגר בנושא), לבחון עלויות ותועלות, ואז להחליט איזו החלטה תספק לנו את התוצאה הטובה ביותר. הבעיה היא, לא תמיד יש לנו את כל המידע ולא תמיד יש לנו את הזמן והכלים לנהל תהליך שכזה.
לכן, אנחנו צריכים להגיע לתהליך עצמו רגועים ושלווים, להבין מה זה אומר וכיצד ההחלטה יכולה להשפיע עלינו. ככל שנגיע לתהליך מוכנים יותר, כך גדל הסיכוי שאנחנו נדע לקבל החלטה שנהיה שלמים איתה.