כל כמה זמן מתעדכן גובה שכר המינימום?
שכר המינימום הינו נושא חשוב שכל אחד חייב לתת עליו את הדעת. הדבר מהווה השתקפות של המצב הכללי במדינה, היות ומדינה שעלות המחיה בה גבוה במיוחד ביחס לשכר המינימום, הינה מדינה שנמצאת במצב כלכלי בעייתי. הסכם קיבוצי כללי בהקשר של שכר המינימום נחתם לראשונה בארץ בשנת 1972, אך בגלל שההסתדרות לא פעלה בעניין, שכר המינימום הלך ונשחק עם השנים. למעשה, כעבור 15 שנים בלבד, השכר עמד על המספר המזעזע של 39% מהשכר הממוצע במשק. כלומר, כל מי שהרוויח שכר מינימום באותה התקופה, בקושי הצליח להחזיק את הראש מעל קו העוני, או לחילופין – מצא את עצמו מתחת לקו האדום. בשנת 1987 נחקק חוק שכר המינימום, אשר קבע באופן מפורש כי שיעור שכר המינימום חייב לעמוד על 45% מהשכר הממוצע במשק.
כל מה שחשוב לדעת לגבי גובה שכר המינימום
כעשור לאחר חקיקת חוק שכר המינימום, גובה השכר הועלה ל – 47.5% מהשכר הממוצע במשק. כמו כן, נקבע כי גובה שכר המינימום אמור להתעדכן מידי שנה בחודש אפריל, בהתאם לנתונים שאמורים להיות מסופקים על ידי המוסד לביטוח לאומי לגבי גובה השכר הממוצע במשק הישראלי באותה שנת המס. אך בשנת 2002 העדכון הוקפא, ולכן שכר המינימום לא השתנה בכלל עד לשנת 2005. לאחר מכן, נחקקו מספר הסכמים שונים, אשר העלו לאט ובהתמדה את שכר המינימום עד לגובה הנוכחי שלו. הדבר קרה בכמה פעימות, כאשר כל מספר שנים שיעור שכר המינימום הלך ועלה. נכון להיום, שבוע העבודה בישראל מוגדר בתור 182 שעות חודשיות, כאשר שכר המינימום השעתי עומד על 29.12 ₪. המדינה עושה מאמצים כדי להגדיל את גובה ההכנסה של מקבלי שכר המינימום, מבלי להגדיל בפועל את השכר שלהם. הדבר מתרחש באמצעות הטבות מס, הפחתה בדמי הביטוח הלאומי ואף באמצעות מענק מס הכנסה שלילי.
לסיכום, לא קיימת היום חקיקה ברורה לגבי התדירות שבה אמור להתעדכן שכר המינימום. ברמה העקרונית, השכר אמור לעלות ככל שהשכר הממוצע במשק עולה וככל שיוקר המחיה הולך ומתפס למעלה. בדרך כלל, גובה שכר המינימום מתעדכן אחת לכמה שנים.
המידע באדיבות אתר https://www.alljobs.co.il/