הנוער העובד והחוסך: מאיזה גיל תוכלו לפתוח חשבון בנק ואיך זה עובד

מחקר של הנוער העובד והלומד מראה עליה משמעותית במספר הצעירים תחת גיל 18 שיוצאים לעבוד ולממן את עצמם, לפחות באופן חלקי. האם הם יכולים לפתוח חשבון, ובאילו תנאים?

זאב נחמנזון

שתי נקודות שכדאי לחשוב עליהן: הראשונה היא שהחינוך הפיננסי בישראל אינו מהמתקדמים ביותר והשניה היא שחינוך מתחיל בבית. נתונים רבים מראים שצעירים רבים מתחת לגיל 18 יוצאים לעבוד, בעיקר בחופשים ובסופי שבוע. סקר שערך ארגון הנוער העובד והלומד בשנת 2019 בקרב בני נוער בגילאי 14-19, העלה כי כמחציתם 53%, עבדו במהלך אותה שנה ולאו דווקא מתוך מצוקה כלכלית, אלא מתוך רצון לעצמאות ולצבירת הון עצמי. השאלה היא איפה הם יכולים להפקיד את הכסף וכיצד הם יכולים לשמור עליו. רוב הצעירים (וגם חלק מהמבוגרים) לא באמת יודעים מאיזה גיל אפשר לפתוח חשבון בנק, ומה התנאים שניתן לקבל, אז בואו נעשה קצת סדר.

מתחילים בקטן

על פי חוק, ניתן לפתוח חשבון בנק בישראל החל מגיל 14, כשעד גיל 16 פתיחת החשבון מחויבת באישור הורים. לפני שנכנס לתנאים ולהגבלות, כדאי לזכור שמעבר לכך שהבנקים מאד אוהבים את הלקוחות שלהם, אלה הם הצעירים ובמיוחד החרוצים שבחבורה, שמחוזרים ביותר. ההיכרות הראשונית של נער עם בנק חשובה מאד, ואם הוא יהיה מרוצה – הוא יישאר גם בהמשך, כשיתחיל להרוויח משכורות יותר גבוהות. בפועל, אין צורך במשכורת חודשית או אפילו זמנית כדי לפתוח חשבון. די בכך שחסכתם סכום כסף מסוים או קיבלתם מתנה יפה, ויש לכם סיבה טובה לפתוח חשבון בנק.

בלי טפסים, בלי מיסים, עם כרטיסים

כפי שציינו, החיזור אחרי צעירים מגיע מכל הבנקים, ורובם יציעו הצעות דומות ברובן. זה לא אומר שאי אפשר להתמקח או שאין טעם לעשות סקר בין בנקים. נהפוך הוא – זה חלק מחינוך כלכלי נכון. אין צורך בהפקדה של סכום מינימלי כדי לפתוח חשבון. די בהגעה עם הורה לסניף, ואפשר גם בהליך מקוון. הבנקים יודעים כי הנוער אינו מכניס משכורות גבוהות ולכן כמעט כולם יציעו פטור מדמי ניהול, עמלות משיכה והפקדה, וכל מיני עמלות שבעלי חשבון בגירים אינם זכאים להם באופן כללי. על פי רוב, בחשבונות צעירים, הבנק לא יאפשר כניסה לחובה או מסגרת אשראי גדולה בחשבון, ושוב – איך שלא נסתכל על כך זה חינוך כלכלי נכון.

ככל שמדובר בכרטיסי אשראי, בין גילאי 14-16, הבנק יכול להנפיק כרטיס נטען למשיכת מזומן מחשבון ההורה או חשבון הצעיר. מגיל 16 ניתן להוציא כרטיס לחיוב מיידי שהשימוש בו מותנה ביתרת הכסף בחשבון או כרטיס אשראי רגיל, ואפילו בינלאומי, כשגובה המסגרת שלו תלוי בהשתכרות של בעל החשבון. גם כאן ניתן ונכון לוודא כי אתם מקבלים את הכרטיס ללא דמי ניהול, או עמלת הנפקה. 

יש גם מבצעים והטבות

למרות שרוב תנאי החשבון לצעירים דומים מאד בין הבנקים, עדיין קיימים הבדלים ביניהם, והם באים לידי ביטוי בעיקר בהטבות ומתנות המוצעות ללקוחות הטריים. זה יכול להיות סכום כסף שמופקד לחשבון באופן אוטומטי מיד עם פתיחתו, הנחה גדולה על מוצר נחשק ומבוקש, וגם מתנה מפתה כמו כרטיס להופעה, טאבלט או פריט אופנה. ההטבות האלו נמשכות לא פעם גם למשך תקופת פעילות בחשבון הצעיר וניתן למצוא הפתעות והנחות גם בכרטיס האשראי וגם בקופונים הנשלחים מדי פעם. הבנקים מעודכנים לתחומי העניין של הצעירים, ולכן גם ההטבות עדכניות ומפתות.

סיכום

המציאות מוכיחה כי מי שמתחיל לחסוך מגיל צעיר יודע לשמור על הכסף שלו, ומפתח מודעות ואחריות שתעזור לו בהמשך חייו הבוגרים. אם אתם מעורבים בחינוך ילדיכם גם בתחום הזה – עזרו להם בפיקוח חכם מבלי לפגוע בעצמאותם. ודאו כי הם מבינים שמינוס הוא דבר שמאד קשה לסגור ולכן יש לעשות הכול כדי להימנע ממנו. הסבירו כי כרטיס אשראי וגם כסף מזומן הם פריטים יקרי ערך וחשוב שלא ייאבדו או יישכחו, משהו שקורה הרבה לילדים וצעירים. תנו להם כלים ולמדו אותם מהניסיון שלכם כדי שצעדיהם הראשונים בעולם הכלכלי יהיו נכונים. 

כללי
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
איך להגיע לאיזון כלכלי בדרך חדשה
כאשר מדברים על איזון כלכלי, באופן אוטומטי רוב האנשים חושבים על מאזן החשבון שלהם, גודל ההכנסות ביחס...
קרא עוד »
יול 25, 2019
כלכלה מעגלית – משנים את העתיד
כלכלה מעגלית היא תפיסה שמטרתה ליצור חברה בת קיימא שבה הייצור והצריכה של סחורות ושירותים נמצאים...
קרא עוד »
ינו 23, 2023
פירוק שיתוף במקרקעין – מה זה אומר?
פירוק שיתוף במקרקעין הוא מכירה של נכס אשר שייך לכמה גורמים. נכס זה רשום בלשכת המקרקעין כנכס אשר...
קרא עוד »
מאי 26, 2020