שכירות בקורונה: מה אומר החוק על עיכוב תשלום שכ"ד?
אחת השאלות שנשאלו בעת תקופת הקורונה לא מעט, בפרט על ידי אנשים ששוכרים נכסים ממשכירים שונים, היא האם הם יכולים לעכב את תשלום שכר דירה והאם הדבר חוקי. לצד שאלה זו, עולה עוד שאלה והיא, האם בסיטואציות כאלה ודומות, ניתן לפנות שוכר לפני תום חוזה. מאמר בנושא.
כיצד אפשר לנהוג עם שוכרים בתקופת הקורונה?
כידוע, ימי מגיפת הקורונה שינו במידת מה את המצב הרגיל ויצרו תנאים לא רגילים. בין היתר, זה השפיע בהיבט הכלכלי שכן אנשים רבים לא יכלו לעבוד בצורה רגילה או כלל ולכן הם לא נהנו משכר כמו בימים רגילים. מן הסתם, זה השפיע עליהם בכל מה שקשור לתשלום שכירות. זה יצר שאלות שונות, למשל, האם הליך של פינוי שוכר לפני תחום החוזה מתבצע כאשר הוא נמצא בסיטואציה כזו.
מן הסתם, יש פה עניין שהוא מעבר לשאלה הכלכלית, שכן יש פה גם שאלה של אנושיות, אך בכל מקרה צריך לדעת מה החוק קובע, מה הוא מתיר בסיטואציה שכזו, מצב בו יש מגיפה, יש משבר כלכלי, ואנשים לא יכולים לשלם שכירות בצורה רגילה.
האם שוכר יכול לעכב תשלום והאם ניתן לפנות אותו עקב כך?
ברמת העיקרון, החוק לא מתיר אפשרות לעכב שכר דירה מבלי שהמשכיר לא מסכים לכך. כלומר, אם שוכר נמצא בסיטואציה שהוא לא יכול לשלם שכירות, הוא צריך לבקש מהמשכיר אישור לעכב, לדחות את תשלום שכר הדירה. אם המשכיר מסכים, אז אין בעיה.
מה קורה אם המשכיר לא מסכים? בעיקרון, הוא יכול לממש ערבויות ובטחונות, הוא יכול להציב תנאים שונים בפני השוכר, אך אם לא מדובר על תהליך מתמשך, ואם השוכר לא ביצע נזק לנכס, יהיה לו מאוד קשה להסביר מדוע הוא פינה אותו מהדירה לפני שהסתיים החוזה שלו.
ברגע שהחוזה יסתיים, אז הוא יוכל לפנות אותו מהנכס כחוק. זה כולל גם מצב שיש אופציה לשנה נוספת, הרי שהוא יכול לבטל אותה והשוכר יצטרך לחפש לעצמו נכס אחר להתגורר בו.