מהן שעות המסחר בבורסה בישראל?
במקרים רבים כשאנחנו רוצים לבצע הזמנות של שירותים מסוימים, אז נאמר לנו שניתן לקבל את ההזמנה תוך מספר ימי עסקים, הכוונה לימים בהם העסק פועל. בדרך כלל, ההנחה היא, שהכוונה לימי ראשון עד חמישי, ולא סופרים את שישי-שבת. הבורסה הישראלית, שונה במקצת בכל מה שקשור לימי ושעות הפעילות.
כיצד מתייחסים לשעות המסחר בישראל?
הבורסה בישראל איננה פועלת בעולם ריק. היא איננה יכולה להתייחס אך ורק לזמני העסקים בישראל. אלא היא צריכה להיות מסונכרנת גם עם שעות הפעילות בחו"ל, כלומר עם ימי ושעות הפעילות של הבורסות בעולם. לכן, לא רק שהבורסה פוסקת לעבוד עם כניסת השבת אלא גם במועדים אחרים, כפי שנוכל לראות מיד, היא לא בהכרח פועלת, למרות שזה לא קשור לשעות הפעילות בישראל.
ברמת העיקרון, שעות וימי המסחר בישראל, הם ימים א' עד ה', בין השעות 9 ל-17:35, כאשר ביום א', הבורסה פועלת עד ארבע בצהריים. למעשה היא לא פועלת באופן מעשי, כשבארה"ב זה יום א', אז הבורסה איננה פעילה שם.
צריך לציין, אלו שעות הפעילות הרשמיות, שכן יש שעות לא רשמיות, כמו למשל, שעות טרום פתיחה שעות חישוב תיאורטי וכן שעות פתיחה של המסחר הרציף (שעה עשר בבוקר), החל משעה 15:30 בערך, מתחילים בשלבי נעילה, עם חישובים של שערי נעילה, עד לסיום המסחר. השלב הסופי נעשה כאמור סביב השעה 17:35. לאחר מכן אי אפשר לעשות שום מסחר.
כפי שניתן לראות, המסחר בישראל איננו מתבצע בימי שישי ושבת. ויש לכך הסברים שונים.
מדוע לא נהוג לעשות עסקאות בשישי-שבת?
אפשר לציין 3 סיבות מדוע, המסחר מתקיים רק 5 ימים בשבוע:
סיבה ראשונה, הבורסה היא מוסד ציבורי ועל כן היא לא פעילה בשישי ושבת, כמו מוסדות ציבוריים רבים אחרים.
סיבה שנייה, מאחר ויש לא מעט אנשים מאמינים ודתיים אשר אינם עובדים בשישי-שבת, אז זה לא הוגן שהמסחר ימשיך להתקיים בימים אלה בלעדיהם.
סיבה שלישית, מאחר ויום שישי הוא יום קצר, אז הרבה יותר הגיוני שהמסחר לא ייערך באותו יום בבורסה.